BLOG: Vitamine D

Laten we vandaag Vitamine D eens in het zonnetje zetten. Het is goed voor je hersen ontwikkeling, je botten en je hart. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Wij laten je weer stralen, want plantaardige vitamine D3 is binnenkort gewoon bij Green Fuel te koop. Ca-ching. Zon in een potje.

Maar eerst…

In de afgelopen jaren heeft onderzoek lage bloedspiegels van de vitamine in verband gebracht met hogere risico\’s op van alles. Van hartaandoeningen, diabetes en kanker tot stemmingsstoornissen en dementie. De bevindingen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vitamine D-supplementen en screeningstests zijn enorm populair geworden.

Vitamine D

Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon. Naar schatting hebben de meeste mensen in de lente, zomer en herfst 1000 tot 1500 uur zon nodig om de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine D kan ook worden verkregen via andere bronnen, waaronder vette vis (zoals tonijn, makreel en zalm), voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D (zoals zuivelproducten, sojamelk en granen), runderlever, kaas en eigeel.

Ik hoor je al denken… dit is allemaal niet plantaardig. Daarom zijn wij hier. 😉

Natuurlijk zijn vitamine D-supplementen nodig voor mensen die het meeste risico lopen op een tekort, waaronder zwangere vrouwen en baby’s die borstvoeding krijgen, oudere volwassenen, mensen met beperkte blootstelling aan de zon, personen met een donkere huid en personen met overgewicht.

Vitamine D en je gezondheid

Vitamine D kent de bijnaam ‘de zonnevitamine’, omdat je lichaam het aanmaakt na blootstelling aan de zon. Het is al langer bekend dat het helpt bij het opbouwen van sterke botten door de opname van calcium en fosfor in het lichaam te vergroten.

Je vitamine D behoeften hangen af van veel factoren; Waar je woont, je leeftijd, huidskleur, gewicht en voedingspatroon.

Het donkere noorden.

Mensen die boven de breedtegraad ten noorden van 37° wonen, lopen een groter risico op een vitamine D-tekort. Dit komt omdat de huid tijdens de wintermaanden door blootstelling aan de zon mogelijk geen vitamine D kan aanmaken.

Voor altijd twintig.

Het vermogen van uw huid om vitamine D aan te maken, neemt af met de leeftijd. Als je ouder bent dan 65, maak je slechts een kwart van de hoeveelheid vitamine D aan als in je twintiger jaren.

Kleurrijk.

Mensen met een donkere huid hebben doorgaans een lager vitamine D-gehalte dan personen met een lichtere huid. Dit kan tot wel 50% schelen.

Body Mass Index.

Als je een BMI van meer dan 30 hebt, heb je mogelijk een laag vitamine D-gehalte in je bloed. Vitamine D wordt opgeslagen in vet, dus bij mensen met obesitas circuleert minder vitamine in het bloed, waar het beschikbaar is voor gebruik door het lichaam.

De zon op je bord.

Zeer weinig voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D. Ontbijtgranen en sommige soorten sinaasappelsap kunnen verrijkt zijn aan vitamine D, maar dit verschilt per merk.

Mensen met aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen, leveraandoeningen of cystische fibrose kunnen problemen hebben met het opnemen van vitamine D, wat kan leiden tot tekorten.

Vitamine D voor- en nadelen

Hoewel veel onderzoeken nog vrij nieuw zijn, zullen sommige mensen baat hebben bij het nemen van vitamine D-supplementen, samen met voldoende calciuminname, om hun botgezondheid te bevorderen. Maar ze hebben geen grote hoeveelheden vitamine D nodig om het voordeel te krijgen. Meer is niet per se beter. Sterker nog, meer kan zelfs slecht zijn.

Bij een inname van zeer hoge doses vitamine D blijkt, bij oudere vrouwen, dat ongelukken als vallen vaker gepaard gaan met botbreuken. Bovendien kan het innemen van een supplement dat te veel vitamine D bevat in zeldzame gevallen giftig zijn. Het kan leiden tot hypercalciëmie, een aandoening waarbij te veel calcium zich ophoopt in het bloed en mogelijk afzettingen vormt in de slagaders of zachte weefsels.

Te veel nemen kan de voordelen van de zonnevitamine dus beperken.

“Keep your face to the sun and you will never see shadows.”

⁃ Helen Keller.

Wij laten je weer stralen want plantaardige vitamine D3 is binnenkort gewoon bij Green Fuel te koop. Ca-ching. Zon in een potje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen