BLOG: Gezond Snacken

We kennen het allemaal wel… de verleiding van chocola of chips terwijl we gezonder proberen te eten. Geloof het of niet, er zijn ook gezonde tussendoortjes en wij hebben de tips om jouw (ongezonde) cravings onder controle te houden en dus gezond te snacken.

Ook als je super gedisciplineerd bent, kan het zo zijn dat je af en toe toch wat chips, chocola of andere zoete dingen wilt pakken die je thuis of op kantoor hebt liggen.

Maar wees gerust, het woord  ‘snack’ is niet per se een vies woord want er zijn genoeg andere dingen die je kunt eten die wel gezond – en lekker –  zijn wanneer je buik rammelt. 

We hebben vier stappen voor je op een rijtje gezet die je kunt volgen om gezonder te gaan snacken.

1.     Verander je omgeving.

De grootste stap die je kunt zetten om gezonder met snacken om te gaan is minder tussendoortjes in huis te hebben. Simpel, toch?

Als je kasten uitpuilen van de chips en al het andere, dan is het misschien verstandig om je keuzes tijdens boodschappen aan te passen. Je portemonnee en taille zullen je dankbaar zijn. 

Het veranderen van je omgeving kan echter verder gaan dan wat er in je kasten ligt. Veel mensen gebruiken snacken als een manier om met stress om te gaan en dat is volkomen begrijpelijk.

Het nadeel hiervan is dat er een nieuwe slechte gewoonte kan ontstaan. De volgende keer dat je ‘trek’ krijgt om maar door die zware dag te komen, probeer dan eens een wandeling te maken of een goed artikel te lezen voor ontsnapping aan die stress

2. Controle over de porties

Het kan moeilijk zijn om de juiste porties in te schatten (denk maar eens aan hoe vaak je te veel pasta hebt gekookt!)

Wat snacken betreft, is dit werk al voor je gedaan.

Zin in chips? Geen probleem – kies voor multi verpakkingen met kleinere verpakkingen van 30 gram, in plaats van een grote zak, die vaak uit 6 a 7 porties bestaat. Het is ons vast allemaal wel eens overkomen dat je zo een zak in één keer helemaal leeg eet zonder er over na te denken. 

Het stellen van grenzen kan ook helpen. Als je bijvoorbeeld trek hebt in chocolade, neem dan een blokje of twee in plaats van de gehele reep.

3.     Houd je aandacht erbij. 

Stel je voor: je zit in de bioscoop en je hebt een enorme doos popcorn… je gaat voor nog een handje en realiseert je dan dat de eens zo volle doos nu leeg is… Where did it go? 

Je at de boel al op voordat de trailers klaar waren. Klinkt bekend?

Snacken-zonder-denken is ons allemaal overkomen en het gebeurt niet alleen bij de bioscoop. Probeer bewuster te zijn tijdens het eten. Denk echt na over wat je eet en hoe je je voelt – smaakt dit echt goed? Krijg ik hier een goed gevoel van? Ben ik vol? Door dit soort vragen te stellen, is het makkelijker om je snackgewoonten onder controle te houden. 

4.     Welke tussendoortjes zijn gezond?

Als je dan toch wilt snacken, zijn dit een aantal goede opties.

Noten en (gedroogd) fruit – ideaal voor diegenen met een zoetekauw – ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Qua complete voedingswaarde komt er geen andere snack in de buurt en zullen je niet vullen met \’lege\’ calorieën zoals de meeste andere snacks.

Gedroogd fruit wordt echter vaak gecontroleerd met betrekking tot het suikergehalte. De meeste gedroogde vruchten zijn klein van formaat en het is ongelooflijk gemakkelijk om er veel in één keer te eten. Nogmaals, het is het beste om op je hoede te zijn bij het snacken.

Suiker en andere toevoegingen

Helaas zit er ook een keerzijde aan het eten van gedroogd fruit! Ten eerste wordt er tijdens het drogen vaak veel suiker toegevoegd om de zoete fruitsmaak te behouden. Dat betekent dat de suikers in gedroogde vruchten vaak lang niet zo natuurlijk zijn als de meeste mensen denken. Daarnaast worden er soms stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het fruit een mooi kleurtje houdt – beter voor de verkoop, maar minder goed voor je lichaam.

Zorg dus dat je altijd de ingrediëntenlijst checkt om te voorkomen dat je te veel geraffineerde suikers en andere toevoegingen binnenkrijgt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen