BLOG: 12 feiten en fabels

Met deze 12 feiten en fabels leer je dat jij voor maar 10% uit mens bestaat, koffie goed voor je is en je met een plantaardig dieet helemaal niets te kort komt.

Of zit het toch anders…?

FEIT. Sporten verbetert je hersenkracht en energie

Het kost energie en het geeft energie. Hoe zit dat?

Sporten verbetert niet alleen je lichaam, het verbeterd ook je mentale functies. Door middel van serotonine wordt het energieniveau in de hersenen verhoogd. Dit zorgt voor een effectievere functie van je brein. Je zult er misschien versteld van staan ​​hoe veel impact een 30 minuten workout in de ochtend je hele dag kan veranderen. Wanneer endorfines tijdens het sporten in je bloedbaan vrijkomen voel je je de rest van de dag veel energieker.

Wanneer je kracht en uithoudingsvermogen verbetert, is het gemakkelijker om alledaagse taken uit te voeren, zoals boodschappen dragen en traplopen. Dit helpt je ook om je in de loop van de dag energieker te voelen. De fysieke vermoeidheid die je voelt na het sporten is niet hetzelfde als dagelijkse vermoeidheid, als je lichaam eenmaal gewend is aan lichaamsbeweging, heb je meer energie dan ooit.

Nu je dit weet, ben je nooit meer te moe om te sporten ;).

FABEL. Een veganistisch dieet levert niet genoeg eiwitten op

Het was inderdaad ooit moeilijk voor veganisten om voldoende eiwitten uit hun dieet te halen. Je moest voor iedere maaltijd zorgvuldig je voedsel kiezen en extra opletten of het de juiste nutriënten bevatte.

De moderne veganist heeft echter een makkelijker leven: het is gemakkelijk om voldoende eiwitten te verkrijgen, aangezien er tal van eiwitrijke plantaardige producten direct beschikbaar zijn, zoals tofu, hummus, tempeh, desserts op sojabasis en natuurlijk de plantaardige eiwitshakes van Green Fuel.

Het combineren van meer dan één plantaardige eiwitbron bij elke maaltijd zorgt ervoor dat je alle nodige aminozuren binnenkrijgt. Speciaal voor mensen die wat extra’s nodig hebben, hebben wij CHARGE ontwikkeld, een heerlijk verfrissende BCAA drink.

\"\"

FEIT. Zout is goed voor je

Zout wordt gemaakt van twee elektrolyten, natrium en chloride, die beide essentieel en vereist zijn voor belangrijke functies in het lichaam, zoals de regulering van de vochtbalans. Te veel van iets is nooit goed. Dat slaat ook op zout. Te veel zou in je dieet kan zorgen voor een te hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes. Matig de hoeveelheid zout die je consumeert, maar sluit het zeker niet buiten.

FABEL. Stoppen met koolhydraten is goed om vet te verliezen

Hoewel het verminderen van suikerhoudend en geraffineerd koolhydraatvoedsel kan helpen om ongewenst lichaamsvet te verliezen, is dit slechts een deel van het plaatje. Vezelrijke koolhydraten leveren een belangrijke bijdrage aan een gezond dieet. Als je deze koolhydraten regelmatig eet, helpen deze voedingsmiddelen om verzadiging en dus te veel eten voorkomen.

Hoewel het noodzakelijk is om de portie groottes van koolhydraatvoedsel te matigen als je wilt afvallen, sluit ze niet volledig buiten.

FEIT. Suikerhoudende dranken zijn het meest dikmakende product in het moderne dieet

Overmatige toegevoegde suiker kan schadelijk zijn voor de gezondheid – en het in vloeibare vorm binnen krijgen is nog erger. Het probleem met vloeibare suiker is dat je hersenen de calorieën niet compenseren door minder van ander voedsel te eten.

Met andere woorden, je hersenen registreren deze calorieën niet, waardoor je gemakkelijk meer calorieën eet voor je verzadigd bent. Van al het junkfood zijn de met suiker gezoete dranken waarschijnlijk het meest dikmakend.

FABEL. Je hebt melk en andere zuivelproducten nodig om voldoende calcium binnen te krijgen

Calcium is essentieel voor de gezondheid van botten, tanden en spiercontractie. Het is van cruciaal belang om een ​​goede calciuminname te hebben tijdens de jaren van botopbouw. Dit zijn de eerste dertig jaren van je leven! Dit is vooral belangrijk voor vrouwen.

Onvoldoende calcium tijdens deze periodes kan leiden tot osteoporose als je ouder bent. Zuivelproducten zijn rijk aan calcium, maar er zijn genoeg goede alternatieven: plantaardige melk zoals soja-, haver- of amandelmelk verrijkt met calcium. In onze blog over 10 plantaardige melkvervangers kun je er meer over lezen.

Ook noten, zaden, donkere groene groenten en peulvruchten(en vette vis) zijn een goede bron van calcium.

FEIT. Het voeden van je darmbacteriën is van cruciaal belang

Je bestaat eigenlijk maar voor 10% uit mens – de bacteriën in je darm, ook wel bekend als de darmflora, overtreffen je menselijke cellen met maar liefst 10 tegen 1.

In de afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat het type en het aantal van deze bacteriën ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de menselijke gezondheid,  van invloed op alles van lichaamsgewicht tot hersenfunctie.

Net als de cellen van je lichaam, moeten de bacteriën eten en oplosbare vezels zijn hun favoriete brandstofbron. Dit is misschien wel de belangrijkste reden om veel vezels in je dieet op te nemen – om de nuttige bacteriën in je darmen te voeden.

FABEL. Fruit is slecht voor je omdat er veel suiker in zit

Niemand is ooit dik geworden van het eten van fruit. Suiker is alleen slecht voor je als je er teveel van binnenkrijgt. Fruit bevat natuurlijke suiker in de vorm van fructose, die anders wordt gemetaboliseerd dan glucose. Fruit is ook rijk aan vezels, die de vertering van voedsel helpen vertragen, en fruit zit boordevol verschillende vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

\"\"

FEIT. Calorieën tellen – maar je hoeft ze niet per se te tellen

Calorieën zijn belangrijk, ze kunnen je wat informatie geven over wat je binnen krijgt, verbrandt hebt en weer aan moet vullen.

Obesitas is een kwestie van overtollige opgeslagen energie, of calorieën, die zich ophopen in de vorm van lichaamsvet. Dit betekent echter niet dat u alles wat uw lichaam binnenkomt in de gaten moet houden en calorieën moet bijhouden of tellen.

Hoewel het tellen van calorieën voor veel mensen werkt, kun je veel dingen doen om af te vallen – zonder ooit een enkele calorie te hoeven tellen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van meer eiwitten leidt tot automatische caloriebeperking en aanzienlijk gewichtsverlies – zonder opzettelijk de calorieën te beperken.

FABEL. Veganist worden betekend dat je afvalt

Of… Het zal in de eerste instantie afhangen van je gehele dieet. Als je lage kwaliteit vlees at, betekent het overschakelen naar een plantaardig dieet meestal dat je meer bewust bent van je voedingskeuzes. Een veganistisch dieet is echter niet noodzakelijkerwijs een dieet dat synoniem is aan gewichtsverlies. Als je te veel eet, val je niet af. Vlees of geen vlees.

Bovendien kunnen veganistische diëten koolhydraatrijk zijn als je niet goed plant. Veel calorierijke voedingsmiddelen (zoals pannenkoeken) zijn toegestaan in een veganistisch dieet maar niet per se gezond. Gelukkig hebben wij een aantal recepten op een rijtje gezet die lekker én gezond zijn!

FEIT. Koffie is goed voor je (YES!) – maar geniet met mate

Dit zal voor velen de leukste zijn van deze 12 fabels en feiten.

Tot voor kort leken artsen te denken dat koffie slecht voor je was. We weten niet zeker waar dit vandaan komt.

Hoewel het verstandig zou zijn om niet te veel cafeïne te consumeren, is koffie rijk aan een aantal fytonutriënten en antioxidanten en is het geweldig om op te nemen als onderdeel van een voedzaam dieet. Net als met veel dingen geldt; te veel is niet goed. Voor cafeïne geldt dit ook.

Omdat wij – net als jij – zo gek zijn op koffie én sporten, hebben wij UPGRADE, een pre-workout zonder cafeïne, ontwikkeld. Zo kun je lekker van extra energie genieten zonder je lichaam te voorzien van een, mogelijk schadelijk, overschot aan cafeïne.

FABEL. \’Vetarm\’ of \’vetvrij\’ voedsel is beter voor je

Al in de jaren zeventig zijn we ertoe gebracht te geloven dat vet \’slecht\’ is voor de gezondheid en er zijn campagnes geweest om ons ertoe te brengen minder vet te consumeren. Bovendien gebeurt dit nog steeds, en de archaïsche voedseletikettering richt zich vaak op vet als een slechte voedingsstof. Vet is niet slecht! We hebben vet nodig en het opnemen van een redelijke hoeveelheid van de juiste soorten vet bij elke maaltijd is van het grootste belang voor een voedzaam dieet. Wees bovendien voorzichtig met snacks die als \’vetvrij\’ zijn bestempeld, omdat ze vaak meer suiker bevatten dan hun equivalenten. Lees hier meer over vetten.

Hopelijk hebben deze 12 feiten en fabels je wat meer duidelijkheid gegeven op hoe je lichaam werkt en wat je eventueel aan je voeding kan veranderen om nóg beter in je vel te zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen