BLOG: Kom uit je herfstdip tips!

Hier en daar nog wat zonnige dagen, maar een paar dagen geleden is toch echt de herfst begonnen. Moeheid, lusteloosheid en trek in veel (koolhydraatrijk) eten zijn veelgehoorde klachten in de herfst. Hoeveel je ook slaapt of uitrust, het lijkt niet te helpen. Hoewel het vervelend is, gaan deze klachten vaak wel vanzelf over.  Merk jij dat, nu het herfst is, je minder energie hebt? Of dat je het moeilijk vindt om weer in je ritme te komen? Met deze tips voorkom je dat je in een herfstdip belandt.

 

Uitslapen

Hoe donkerder en kouder het is, hoe minder zin we hebben om uit bed te gaan als de wekker gaat. Je biologische klok is vaak de boosdoener bij een herfstdip. Sta daarom elke dag op tijd en rond dezelfde tijd op

Ga naar buiten

Gordijnen dicht, geurkaarsjes aan en met een dekentje op de bank… het klinkt heel gezellig. Maar nee, dat is niet het beste advies om van je herfstdip af te komen. Ga juist naar buiten. Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren. Of trek je hardloopschoenen aan en ren lekker buiten. Met bewegen maak je ook meteen weer endorfines aan waar je je ook beter door gaat voelen. Win-win! Want als jij je goed en gezond voelt heeft dat ook voordelen op je humeur zoals je hier kunt lezen.

Lachen

Lachen, zelfs als het niet echt is, is zorgt ervoor dat je je ook echt vrolijker voelt. Het klinkt heel raar maar volgens de Facial Feedback Hypothese is het namelijk zo dat je gezichtsuitdrukking je stemming beïnvloedt. Een lach zou de bloedstroom naar de hersenen verkoelen en een koel brein zorgt voor een happy mood.

\"\"

Weg met snacks

De suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten.

Ook de cafeïne uit koffie, redbull en bepaalde pre-workout’s  geeft slechts een kortstondige energieboost. Een heerlijk gevoel, voor even, want ook dit zorgt voor een energiedip achteraf.

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!

Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam meer energie om weer op temperatuur te komen en daardoor word je sneller moe. Kleed je dus lekker warm aan zodat je ook meer energie hebt.

Sporten

Sporten maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die gezond zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Ook mediterend bewegen, denk aan tai chi of yoga geeft je een sloot aan energie. 

Wist je dat: Hardlopen heeft een nog groter effect als middel tegen depressie dan het gaan naar de sportschool.

Chocolade

Zie je wel dat het echt ergens goed voor is. Chocolade bevat een soort amfetaminen die je (tijdelijk) oppeppen. Hierbij geldt: hoe puurder de chocolade, hoe meer amfetaminen. Goed excuus om die reep toch in je winkelmandje te leggen.

Liever chocolade bereid zonder melk, neem dan eens een kijkje bij Hands of my Chocolate. Zij hebben onlangs een Vegan Chocolade Pakket samengesteld: HEBBEN!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen