BLOG: Hoe belangrijk is voeding voor je immuunsysteem?

Iedereen weet: gezondheid komt van binnen dus is voeding belangrijk voor je immuunsysteem. Maar in hoeverre kun je hier invloed op uitoefenen? Zijn er bepaalde diëten die jou immuunsysteem een boost geven? Als jij je gezond voelt heeft dat ook vele voordelen op je humeur zoals je hier kunt lezen.

Goed. Laten we bij het begin beginnen…

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is de verdediging van het lichaam tegen infecties. Het bestaat uit een aantal verschillende cellen, eiwitten en structuren die samenwerken om ons tegen vele ziekten te beschermen. Het immuunsysteem is zo gecompliceerd dat het nog steeds niet volledig wordt begrepen.

Het is wel bekend dat het volgen van een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van onnodige stress en het eten van een goed dieet, een optimaal functionerend immuunsysteem zal ondersteunen.

Hoe zorgt voeding voor een gezond immuunsysteem?

Door gevarieerd te eten weet je zeker dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zijn de hoeveelheden vitaminen, mineralen en macronutriënten die dagelijks moeten worden geconsumeerd. Als je een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen hebt, kan dit leiden tot een zwakker immuunsysteem. De makkelijkste manier om er zeker van te zijn dat je niks te kort komt is het belangrijk naast je voeding en vitaminen en mineralen supplement bij te nemen voor een goed immuunsysteem.

Voor een aantal voedingsstoffen kan het nuttig zijn om een ​​hogere inname dan de ADH te hebben om een ​​goed functionerend immuunsysteem te behouden. Enkele van de belangrijkste voedingsstoffen met betrekking tot het immuunsysteem zijn:

Vitamine C

Vitamine C ondersteunt de productie en functie van bepaalde soorten witte bloedcellen die bacteriën en virussen aanvallen. Hoewel het idee dat vitamine C een verkoudheid voorkomt, overdreven is, is een adequate vitamine C-inname van ten minste de ADH essentieel voor een efficiënt immuunsysteem.

Vitamine D

Veel cellen die betrokken zijn bij de immuunrespons hebben vitamine D-receptoren. Daarom beïnvloeden verschillende niveaus van vitamine D hoe deze cellen functioneren en hun werk doen. Net als vitamine C ondersteunt het verschillende witte bloedcellen om het lichaam te beschermen tegen vreemde indringers.

Vitamine E

Vitamine E is een van de belangrijkste antioxidanten in de voeding, wat betekent dat het helpt om schade aan cellen te voorkomen. Eén immuunceltype (genaamd T-cellen) herkent en coördineert de reactie op virale infectie. Vitamine E helpt ook het celmembraan van T-cellen te beschermen en ondersteunt hen bij het bestrijden van de infectie.

Zink

Van zink is aangetoond dat het de cellen van het immuunsysteem ondersteunt en een bijzonder sterk antiviraal effect heeft op bepaalde soorten virussen. Zink helpt ook bij het reguleren van meerdere delen van het immuunsysteem.

Selenium

Selenium is een andere antioxidant en het is aangetoond dat het ontstekingen helpt verminderen wanneer het een nadeel voor de gezondheid is geworden. Bovendien is een ontoereikende inname van selenium in verband gebracht met een langzamere immuunrespons.

Eiwitten

Eiwitten doen meer dan alleen de bouwstenen voor spieren leveren, het is ongelooflijk belangrijk voor de immuniteit. Ons immuunsysteem bestaat voornamelijk uit eiwitten en is nodig om beschadigde weefsels te herstellen. Haal eiwitten uit het immuunsysteem en het is niet meer zo\’n systeem. Onze plantaardige eiwitshakes zijn volgeladen met deze belangrijke voedingsstoffen. Wil je zeker weten dat je niks te kort komt, kijk dan eens naar ons combi-pakketten \’BOOST\’ en \’ESSENTIALS\’.

Essentiële vetten

Omega-3-vetten uit lijnzaad en walnoten en omega-6-vetten uit plantaardige oliën, noten en zaden hebben belangrijke immuun regulerende functies. Omega-3-vetten produceren minder ontstekings-signaal moleculen dan omega-6-vetten. In het Westen hebben we de neiging om genoeg omega-6 uit onze voeding binnen te krijgen, maar velen van ons hebben moeite om genoeg omega-3 binnen te krijgen, hierdoor kunnen ontstekingen een gezondheidsprobleem zijn. Het is daarom belangrijk om een ​​goede balans te hebben tussen omega-3 en omega-6 vetten.

Voldoende vocht binnenkrijgen

Voldoende gehydrateerd zijn is super belangrijk als het gaat om het immuunsysteem. Zo staat het slijm in de mond, neus en luchtwegen voorop als het gaat om de bescherming van ons lichaam tegen vreemde indringers. Uitgedroogd zijn kan leiden tot verminderde slijmproductie, waardoor de bescherming vermindert. Uitdroging kan ook een extra stressfactor voor het lichaam zijn, die de immuunfunctie kan schaden en de vatbaarheid voor infecties kan vergroten. Daarom is het belangrijk om de hele dag door voldoende te drinken.

Dus… kan voeding je immuunsysteem versterken?

Voeding is belangrijk voor je immuunsysteem maar je immuunsysteem \’boosten\’, of een overactief immuunsysteem hebben, kan leiden tot negatieve gevolgen zoals een cytokinestorm die kan optreden als gevolg van sommige ziekten.

Hoewel je jouw immuunsysteem niet kunt \’boosten\’ met voedsel, is het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid de beste manier om je immuunsysteem sterk te houden. Een uitgebalanceerd dieet met bijzondere aandacht voor een adequate inname van micronutriënten, vitaminen en mineralen en belangrijke macronutriënten zoals eiwitten en essentiële vetzuren, zijn de sleutel tot het ondersteunen van het immuunsysteem met voeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen