BLOG: Je humeur een boost geven

Je humeur een boost geven met voeding?

De zomer lijkt al voorbij… de dagen worden korter en donkerder. Niet iedereen ondervindt hier direct last van, maar er zijn mensen die erg gevoelig zijn voor deze verandering van seizoen. Wat kun jij doen om je humeur een boost te geven?

We kennen het allemaal wel. Een stuk chocola eten als je je down voelt, de vreugde die je voelt na de eerste hap van een heerlijke vegan cheesecake of je juist prikkelbaar voelen na het eten van junkfood. Eten kan je humeur zeker beïnvloeden, toch?

Endorfine

Er zit dus enige waarheid achter het idee dat chocolade ons gelukkig maakt. Het eten van pure chocolade maakt endorfine, serotonine en dopamine vrij, de natuurlijke antidepressiva van het lichaam. Helaas is dit altijd van korte duur.

Endorfine komen vrij in tijden van stress, pijn en angst om de symptomen te verlichten en het plezier te vergroten. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de beroemde \’runners high\’. We maken van nature endorfine in ons lichaam aan en er komen er meer vrij als we bepaalde voedingsmiddelen eten. 

FUN FACT: De capsaïcine in pepers (het stofje waardoor ze pittig worden) zorgt ervoor dat de hersenen denken dat we pijn hebben en daardoor komt er endorfine vrij.

\"\"

Serotonine

Serotonine helpt onder andere bij het reguleren van stemmingen. Het is gemaakt van het aminozuur tryptofaan, dat we uit onze voeding halen. Het komt onder andere voor in eiwitrijk voedsel zoals noten en peulvruchten maar is ook gemakkelijk aan te komen door onze plantaardige eiwitshake.

Het grootste deel van de serotonine komt vrij uit het zenuwstelsel van de darmen en reist naar de hersenen. Het is aangetoond dat een gezond darmmicrobioom, de \’goede\’ bacteriën die in onze darmen leven, verband houdt met een verhoogde productie van serotonine. Zorg dus voor een goede inname van vezels uit voedingsmiddelen zoals haver, bonen, linzen en fruit.

Dopamine

Dopamine heeft een aantal rollen, waaronder het betrokken zijn bij onze emotionele reacties. Ons lichaam gebruikt het aminozuur tyrosine om het hormoon aan te maken.  Om de niveaus van dopamine te verhogen kan je kurkuma in je eten verwerken. Het kan door je shake, strooi het over je maaltijd of verwerk het in een lekkere curry. Curcumine, dat is het actieve ingrediënt in kurkuma, zorgt ervoor dat het de Dopamine verhoogt. 

Voedsel met een lage en hoge GI

Maaltijden die meer voedingsmiddelen met een lage GI (glycemische index) bevatten, zoals haver, bruine rijst en volkorenpasta, in vergelijking met voedingsmiddelen met een hoge GI, zijn geweldig voor langdurige energie. Ze worden langzaam verteerd, wat helpt om de concentratie op peil te houden en zelfs het cognitief denken kan verbeteren. Voedingsmiddelen met een hoge GI, waaronder taarten, snoep en suikerhoudende voedingsmiddelen, leiden tot een daling van de energie en maken je uiteindelijk moe. Je merkt heel snel een piek in je energieniveau, met een gevolg tot een enorme daling.

\"\"

Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen

Er zijn een aantal essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond te blijven en sommige hiervan spelen een belangrijke rol bij de hersenfunctie.

Magnesium speelt een kleine rol bij de gezondheid van de hersenen, hoewel de belangrijkste taak energieregulatie en spier- en zenuwfunctie is. Het helpt bij stress en angst door de niveaus van sommige andere neurotransmitters te verhogen. Je kunt je magnesiumgehalte aanvullen door voedingsmiddelen te eten zoals boerenkool, spinazie en zaden.

Choline speelt ook een rol bij de gezondheid van de hersenen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline zijn meestal eieren, zalm en rundvlees.

Chroom is een ander belangrijk mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van serotonine. Broccoli en aardappelen bevatten veel chroom, samen met volkoren voedsel zoals bruine rijst en haver.

Stay Hydrated!

We zijn gewend om \’acht glazen per dag\’ te horen. Gehydrateerd blijven is erg belangrijk voor ons lichaam en humeur. Regelmatig drinken helpt bij de concentratie. Water is vooral geweldig omdat het helpt om voedingsstoffen naar de hersenen te brengen, wat weer helpt bij het geheugen, focus en ons humeur en een boost te geven.

Green Fuel

Als je moeite hebt om al je stemming verhogende voedsel in je dieet te krijgen, is Green Fuel er om je te helpen. Ons multivitaminen en mineralen complex is samengesteld door sportvoedingsdeskunden om een complete dosis vitaminen en mineralen te leveren. Het bevat alle essentiële micronutriënten, waaronder choline, magnesium, chroom . Perfect voor als je er zeker van wilt zijn dat je essentiële voedingsstoffen zijn aangevuld. Nu je weet hoe dit werkt en wat je nodig hebt kun jij je humeur een boost geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen