BLOG: Het maken en volhouden van gezonde gewoontes

We weten allemaal dat het goed voor ons is om een ​​gezonde gewoonte aan te leren, maar… het is hard werken en het is nog moeilijker om te voorkomen dat je terugvalt in slechte gewoontes. Dus, wat kan je eraan doen?

Wanneer je probeert over te schakelen naar een Gezondere levensstijl, kan het gebeuren dat je met wat tegenslagen te maken krijgt.

Zie deze blog als een vriendelijke herinnering dat het oké is om niet altijd goed te eten.

Voordat we je tips gaan geven om nieuwe gewoontes aan te leren én vol te houden vertellen we eerst wat over slechte gewoontes.

Wat is een slechte gewoonte eigenlijk? Dat kun jij het beste voor jezelf beoordelen: wat doe je dat jou niet helpt je doelen te bereiken?

Als je je er bewust van bent, kun je kiezen wat je ermee wilt doen. Wil je dit verminderen of zelfs volledig afleren? 

Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf niet afstraft, want dat motiveert je echt niet meer (ook al denken we vaak van wel).

Wat wij je willen meegeven is om vooral te focussen op wat je dan wél wilt, ofwel vervang slechte gewoontes liever dan ze ‘af te leren’.

Maar als je vastzit in een sleur en weer op het goede spoor wilt komen, dan hebben we hieronder enkele voedingstips. Ons advies is om ze niet allemaal tegelijk te doen – kleine stapjes! – en wat je ook doet, doe het met consistentie om een ​​(nieuwe) gewoonte te vormen.

\"\"

Creëer structuur

Eet elke dag rond hetzelfde tijdstip. Ons lichaam heeft een eigen biologische klok, door elke dag rond dezelfde tijd te eten, helpt het om deze klok goed te laten tikken, wat weer belangrijk is om andere delen van ons leven te reguleren zoals bijvoorbeeld een goed slaappatroon

Alles met mate

Heb jij ook wel eens gehad dat je na het eten van een zakchips erachter komt deze zak bedoeld was voor 4 personen? Slik… Er zijn eenvoudige manieren om dit te omzeilen. Leg een kleinere portie op een bord of in een kom, zodat je niet hoeft na te denken over stoppen met eten. Als je bord leeg is, is het leeg. 

Bulkaankopen zijn waarschijnlijk goedkoper per portie, dus probeer deze grote aankopen op te splitsen in kleinere porties. De overige porties kunnen dan luchtdicht bewaard of ingevroren worden.

Plan je maaltijden

Vind je het saai om vandaag al te bepalen wat je de rest van de week eet? Het heeft een aantal voordelen:

–       Je hoeft minder vaak naar de supermarkt;

–       Het wordt makkelijker om geld te besparen;

–       Je bespaart tijd;

–       Je gaat gezonder eten;

–       Je bouwt een naslagwerk van weekmenu’s op.

Kortetermijnoplossingen

Je kunt jezelf troosten met meer dan alleen ‘comfort food’ – in moeilijke tijden kunnen we terugvallen op bepaalde snacks, met name die veel suiker, vet en zout bevatten, om ons een beter gevoel te geven. 

We all did it.

Dit is af en toe prima, maar het behandelt alleen de symptomen, niet de oorzaak. Als je kunt, probeer dan iets anders dan comfort food – dat kan van alles zijn; wandelen, yoga, een fietstocht of iets anders dat je leuk vindt.

Zo heb je hier al een paar manieren om gezondere gewoonten aan te leren en eraan vast te houden. Maar als je het leuk vindt om van tijd tot tijd je eigen regels te overtreden, zullen we het aan niemand vertellen… 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen