BLOG: Top 10 plantaardige melkalternatieven

Plantaardige melk

De dagen waar je melkkeuze beperkt was tot volle melk, magere melk of 2% melk zijn voorbij. Hoera…!

Nu vind je in iedere (biologische) supermarkt een overvloed aan plantaardige melkalternatieven in de aanbieding. Het is niet gek dat ze zo populair zijn geworden: 65% van de volwassenen wereldwijd lijdt aan een vorm van lactose-intolerantie en plantaardige diëten worden steeds populairder. Veel plant-based melksoorten worden gemaakt van noten. Een notenallergie komt maar bij 2% van de mensen voor. Een noten intolerantie komt daarentegen wel veel vaker voor.

Met zo’n groot aanbod weet je misschien niet welke plantaardige melk het beste bij je past, wat de verschillen zijn en welke zuivelvrije producten het meest geschikt zijn voor jouw doelen. Wij gaan je meer vertellen over onze favoriete veganistische melksoorten.

Havermelk

Havermelk, of oatmilk, wordt gemaakt door haver te weken en te mengen met water. Havermelk heeft een romige textuur met een niet-verrassende haverachtige smaak. Het bevat veel vezels en is vaak verrijkt met vitaminen zoals calcium, vitamine D en riboflavine, waardoor je huid en ogen gezond blijven. Veel van de beschikbare opties zijn niet glutenvrij, dus als je een glutenintolerantie hebt, kan een ander zuivelvrij alternatief een veiligere gok zijn.

Sojamelk

Sojamelk wordt gemaakt met geweekte sojabonen die tot een vloeistof worden vermalen en vervolgens worden gekookt om melk te vormen. Soja-eiwit levert alle essentiële aminozuren en is in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk en het LDL-gehalte (slecht cholesterol). Helaas reageert niet iedereen even goed op (veel) soja inname, dus velen zullen een ander plantaardig melkproduct moeten kiezen.

\"\"

Kokosmelk

Anders dan de ingeblikte kokosmelk die wordt gebruikt om te koken, wordt drinkbare kokosmelk gemaakt door geraspte kokosnoot in heet water te mengen en de vloeistof te scheiden. Het is een geweldige draai voor een zoeter smakende koffie of cappuccino en wordt vaak gebruikt bij ontbijt hapjes zoals ‘overnight oats’. Kokosmelk, in tegenstelling tot rauwe kokosnoot, bevat weinig vet en is daarom onder veel mensen een populaire keuze.

Amandelmelk

Eén van de meest populaire notenmelk die wordt aangeboden is amandelmelk. Het is op dezelfde manier gemaakt als haver; de amandelen worden geweekt en gemengd met water om een ​​nootachtige, romige melk te creëren. Velen kiezen er ook voor om zelfgemaakte amandelmelk te maken. Het bevat van nature veel vitamine E, een antioxidant die een rol speelt bij het gezond houden van onze huid en het versterken van onze immuunrespons. Voor de meest gezonde optie kun je kiezen voor de ongezoete versie, dat scheelt per 100ml ongeveer 2 gram suiker; 0.2gr tegenover 2.25gr.

Hazelnootmelk

Hazelnoten worden geroosterd, geweekt en gemengd met water om deze nootachtige melk te creëren. Met zijn zoete, rijke smaak is het geweldig om mee te bakken of om je koffie een heerlijke kick te geven. Net als hennepmelk bevat het veel calcium en hazelnootmelk bevat ook veel foliumzuur. Hazelnootmelk wordt soms aanbevolen aan zwangere vrouwen, omdat foliumzuur kan helpen het risico op centrale neurale buisdefecten, zoals spina bifida, bij ongeboren baby\’s te verminderen. Let wel op… de gezoete en gearomatiseerde versies kunnen de hoeveelheid suiker bijna verdubbelen.

Cashewmelk

Een andere koemelk-vervanger is cashewmelk. Cashewmelk wordt gemaakt door gepelde cashewnoten in water te weken. Dit wordt dan gemengd tot een pasta en vervolgens geperst tot een subtiele, nootachtige melk. Cashewmelk bevat meer vitamine E, maar minder calorieën dan amandelmelk. Net als bij de andere opties worden veel van de voedingsstoffen in de hele noot verdund wanneer ze tot melk worden gemaakt, dus net als andere plantaardige melk zal het vaak worden verrijkt met extra vitaminen.

Rijstmelk

Een geweldig alternatief voor zuivelmelk voor mensen met allergieën voor noten! Rijstmelk wordt gemaakt door witte of bruine rijst te koken, door een molen te malen en vervolgens tot een vloeistof te persen. Rijstmelk biedt helaas een van de laagste voedingswaarden van de plantaardige melksoorten en is in productie het minst milieu-vriendelijk. Het blijft toch een goed alternatief want dit is nog altijd minder dan de helft dan van koemelk.

Hennepmelk

Hennepmelk wordt gemaakt van de zaden van de hennepplant. Deze worden gemengd met water om een ​​melk te creëren met een vergelijkbare textuur als koemelk. Hennepzaden zijn een goede bron van calcium, wat geweldig is voor de gezondheid van botten en tanden. Momenteel is het niet zo veel verkrijgbaar als de andere plantaardige melksoorten, waardoor het relatief duur is, maar het wordt wel steeds populairder.

Erwtenmelk

Erwtenmelk wordt geproduceerd met gele spliterwten die tot meel worden vermalen. Het eiwit wordt van hetzetmeel gescheiden en gemengd met water om de melk te maken. De smaak en textuur zijn vergelijkbaar met andere plantaardige melk. Erwtenmelk is vaak verrijkt met vitaminen zoals calcium en kalium, een belangrijke elektrolyt voor het lichaam. 

Tijgernootmelk

In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, zijn tijgernoten eigenlijk geen noten. Het is een groente met een gestreept laagje; Vandaar de naam. De tijgernoot wordt geweekt en vervolgens gemengd tot een romige melk. Ze zijn van nature zoet en bieden een nootachtige smaak, maar zonder zorgen voor mensen met een notenallergie. De hele tijgernoot is van nature rijk aan magnesium, geweldig voor energie, maar zorg er wel voor dat je de verrijkte melk kiest, omdat de voedingsstoffen worden verdund. Tijgernootmelk is relatief onbekend en nog niet overal verkrijgbaar. Ondanks de wat duurdere prijs wordt deze melkvervanger toch steeds populairder.

Vergelijkingen van de plantaardige melksoorten per portie (240ml).

PlantaardigemelkCaloriën (kcal)Koolhydraten(g)Suiker(g)Eiwitten(g)Vetten(g)
Havermelk13025.017.04.02.0
Sojamelk905.02.09.04.0
Kokosnootmelk451.0>1.00.04.0
Amandelmelk402.0>0.01.03.0
Hazelnootmelk11018.013.02.03.5
Cashewmelk502.00.01.04.0
Rijstmelk12023.010.01.02.5
Hennepmelk600.0>0.03.04.5
Ewrtenmelk70>1.00.08.04.5
Tijgernootmelk13424.012.01.44.8

Met welke melk drink jij onze RECOVER – Vegan Protein het liefst? Post je favoriete proteinshake op social media en tag ons!

@greenfuel.shop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen