BLOG: Belangrijke plantaardige eiwitten

  1. Wat zijn eiwitten?
  2. Wat doen eiwitten? 
  3. Plantaardige eiwitbronnen.
    1. Erwten eiwit.
    2. Bruine rijst eiwit.
  4. Hoeveel eiwitten heb je nodig?
  5. Voordelen van eiwitten.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten behoren net als koolhydraten en vetten in het rijtje “macronutriënten”, dat zijn de drie bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, staan voornamelijk bekend als hersteller bij spierafbraak maar leveren ook energie en dienen als brandstof. Ze zijn niet alleen voor sporters, maar voor iedereen. Eiwitten leveren verschillende aminozuren. De zogenaamde essentiële en non-essentiële aminozuren. De eerste van de twee maakt het lichaam niet zelf aan en moeten we dus door middel van voeding binnenkrijgen.

Eiwitten helpen niet alleen bij het herstellen van de cellen van je spieren, ook je huid en je darmen, en hebben een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het transporteren van afvalstoffen.  Alle enzymen in je lichaam bestaan uit eiwitten. Enzymen zijn belangrijk voor veel regelprocessen zoals je spijsvertering en afweer. Het lichaam kan aminozuren uit eiwit in voedsel of je spieren omzetten in glucose, de brandstof voor spiersamentrekking. Wanneer je een dieet volgt met geen tot weinig koolhydraten kan je lichaam overgaan tot verbranding van eiwitten en vetten voor energie, je lichaam raakt dan in ketose.

Bij een maaltijd die hoog is in eiwitten voel je je sneller verzadigd; Veel diëten waarin vet verlies het doel is, is een eetpatroon waarbij meer dan een kwart van de calorieën uit eiwit komt dan ook the way to go. 

Plantaardige eiwitten

Ons plantaardig eiwitpoeder bestaat uit 2 soorten eiwit; erwten eiwit en bruine rijst eiwit. Dit zijn natuurlijk niet de enige eiwitbronnen geschikt voor vegetariërs en veganisten. Denk aan bonen, noten, zaden, granen en groentes.

Erwten eiwit is makkelijk verteerbaar en biedt een lage belasting op je darmstelsel. Ze zijn rijk aan vezels, bevatten alle essentiële aminozuren en bevatten geen vet of gluten. 

Bruine rijst eiwit biedt dezelfde fijne voordelen als de erwten eiwit. Vrij van gluten en laag in koolhydraten en vetten. Rijk aan vitaminen en vezels en het bevat alle essentiële aminozuren. 

Het is niet voor niks dat deze twee de core zijn van onze proteïne shake: RECOVER.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

“Allemaal.”– grapte Arnold Schwarzenegger ooit. Het daadwerkelijke aantal verschilt per persoon. Volgens het voedingscentrum is het ongeveer 0.8 gram eiwit per kilogram aan lichaamsgewicht, voor niet sporters. Uiteraard spelen je leeftijd, lichaamsbouw, energie uitvoer en je doel hier een rol in. Voor duursporters houden we 1.2 gram eiwit per kilogram aan lichaamsgewicht aan en voor krachtsporters ligt dat nog hoger; 1.8 gram.

Voor een goede aanvulling van eiwitten op jouw dieet kunnen we dan ook onze plantaardige eiwitshakes adviseren. Deze zijn niet alleen rijk aan eiwitten maar voorzien jouw lichaam ook van 5 essentiële voedingstoffen; IJzer, vitamine B12, omega 3, fosfor en Koper. Door deze unieke samenstelling weet je zeker dat je elke dag genoeg binnenkrijgt. 

Voordelen van eiwitten

Eiwitten helpen het herstellen van je (spier)cellen na inspanning en zorgen voor behoud van spiermassa bij vetverbranding en gewichtsverlies. Ze geven je meer kracht en spiermassa en versnellen je stofwisseling. Eiwitten geven een verzadigd gevoel, je hoeft dus minder te eten om ‘vol’ raken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen